CORONA LANDENTOEGANG
CORONA LANDENTOEGANG

Is Appie Heyn nog open? Kan ik nog bij Praxis terecht? Je tikt het ff in op je telefoon en meneer (of mevrouw) Google vertelt je precies tot wanneer de winkel van je keuze open is. En ook hoe laat die morgen weer opengaat. We hadden ons nooit voor kunnen stellen dat we zoiets  ooit nodig zouden hebben voor de toegang tot (vakantie)landen. Toch? Is België open? Hoe laat kan ik morgen terecht in Frankrijk? Gelukkig vind je onderstaand een up to date overzicht (16 juni 2020) met wat mag en niet mag, én met wat mijn advies is als je nog een vakantie wilt boeken vanaf 1 juli. Onder de tabel wordt het advies toegelicht.

TOELICHTING ADVIES

1. Sommige landen geven nog geen toegang voor Nederlanders en/of voor sommige landen geldt dat het ministerie nog steeds een negatief reisadvies geeft. Voor al deze landen geldt het dubbele rode kruis.


2. Andere landen hebben een géén negatief reisadvies van het ministerie, maar zijn per auto/camper niet te bereiken omdat de route er naar toe door een land loopt met twee rode kruizen. Deze landen hebben dus een groene vink met een rood kruis bij de auto/camper.


3. Een derde groep landen heeft géén negatief reisadvies van het ministerie en zijn te bereiken per vliegtuig. Toch geef ik onderstaand argumenten om hier NIET naar toe te gaan op vakantie. Daarom ook een groene vink met een rood kruis.


4. De vierde groep landen heeft géén negatief reisadvies van het ministerie én zijn prima te bereiken per auto en/of camper.ARGUMENTEN OM NIET TE VLIEGEN OOK AL MAG EN KAN HET WEL
Uiteraard beslist iedereen zelf of hij wel of niet aan boord van een vliegtuig stapt voor de vakantie. De ANVR, TUI's en Corendons van deze wereld zeggen dat het weer prima kan. Uit eigen belang. Ik kijk naar het belang van mijn klant en zeg iets anders. Want stel dat:

* er bij iemand in het gezelschap voor boarding (lichte) verhoging of koorts wordt geconstateerd? Die mag niet aan boord. Wat doe je dan? Weg vakantie! Wat gebeurt er met je duurbetaalde vlucht, vakantiehuis, huurauto, appartement, geboekte excursies etc.? Buiten deze zeer vervelende situatie kun je er ook op rekenen dat je verzekeringsmaatschappij de voorwaarden heeft aangepast: je krijgt geen cent terug!


* of nog erger: het bovenstaande gebeurt voor je retourvlucht naar huis? Wat nu? Vliegt de rest van het gezelschap wel terug? Laat je de 'koortsige' achter? Etc.........


* de luchthaven autoriteiten in het land van aankomst (lichte) verhoging of koorts vaststellen bij aankomst op de luchthaven? In de meeste landen dien je dan verplicht twee weken in quarantaine te gaan met het hele gezelschap. Weg vakantie!


* één of meerdere van jullie tijdens de vakantie Corona krijgen. Wat dan?


* er tijdens je vakantie ter plaatse een Corona-uitbraak is: wat dan?


* er tijdens je verblijf in het buitenland in Nederland Corona uitbreekt: wat dan?

Dus nogmaals: iedereen bepaalt zelf wat hij doet. En als je het risico wilt nemen omdat jullie toch nooit ziek worden of koorts hebben: be my guest. Letterlijk en figuurlijk. Want uiteraard boek ik dan graag de vakantie voor je! Maar mijn advies is: GA NIET!

MINBUZA

Het is sowieso belangrijk om te weten of het Ministerie van Buitenlandse zaken, kortweg Minbuza, het negatieve reisadvies voor je bestemmingsland al heeft opgeheven. Op moment van schrijven - 16 juni 2020 - geldt nog voor veel landen code 'oranje'. Dat wil zeggen dat reizen alleen wordt aangeraden als het strikt noodzakelijk is. Denk eraan dat bij reizen naar een 'oranje' land de meeste reisverzekeringen in geval van schade NIETS uit zullen keren. Niet bij verlies of diefstal en bijvoorbeeld ook geen medische kosten. Mijn advies: ga het risico niet aan en wacht tot er geen negatief reisadvies meer is met code oranje (of zelfs rood), maar geel of groen.

Op de website 'Nederland wereldwijd' is de meest up to date info per land te vinden. Klik hier of op het plaatje hieronder.  

YOURTRIPMYTRIP: reis wijs!

Reis wijs! 'Groen of geel licht' van het ministerie en toegang in het land van je keuze garandeert nog geen fijne vakantie! In diverse landen wordt je bijvoorbeeld bij aankomst getest. Postief voor Corona? Dan twee weken quarantiane voor je hele gezelschap. Fijne vakantie...........

Uiteraard kun je mij ook altijd benaderen met vragen. Meestal weet ik het antwoord of ik zoek het voor je op. Heb je dus interesse in een trip naar het buitenland in 2020, aarzel dan niet om contact op te nemen; ik help je graag!