RUSLAND

RUSLAND

Nog steeds is het voor velen een rare kriebel in de buik als de reis naar Rusland aanstaande is. Ook al betreft het 'slechts' een bezoek aan de wereldsteden Moskou en/of St. Petersburg, het blijft speciaal. 'Zal alles wel goed gaan'? 'Zijn mijn papieren in orde'? Word ik het land wel binnen gelaten'? 

Op zich geen rare vragen, want de Russische douanebeambten zijn niet van het type 'daar ga je even koffie mee drinken'. Gelukkig is een bezoek aan de twee bovengenoemde steden tegenwoordig iets minder gedoe dan in het verleden, nu het elektronische visum is geïntroduceerd. Maar ook daarbij moet je zorgen dat elke letter goed staat. Opletten dus!

Voor de rest van het land is nog steeds een 'normaal' visum nodig en daarvoor zul je het een en ander moeten doen via de ambassade in Den Haag. Het is niet anders.

Maar als je al deze bureaucratie hebt afgerond zult je ook beloond worden met, afhankelijk van waar je naar toe gaat, minimaal één shock; en wel een cultuur- of de natuurversie daarvan. Rusland wordt steeds westerser, maar is nog steeds zó anders dat het met geen pen te beschrijven is. Ook niet met een toetsenbord trouwens.

Weinig plekken op de wereld zullen je op meerdere momenten van elke dag dat je er bent zo verbazen. Van vriendelijkheid tot botheid, van schrijnende armoede tot puissante rijkdom en van ultraschoon tot godsallemachtig vies. Het went nooit. 

Buiten de pracht en praal en de grootsheid van de twee bekende steden spreekt ook Siberië tot menigeens verbeelding. Een treinreis dwars door dit gigantische gebied is dan ook een item dat op veel bucket lists staat. Niet voor niets is de Transsiberië Express en zijn afgeleiden, wereldberoemd. Start je reis in Moskou en eindig in Vladivostok of Peking.  Wauw!


PERSOONLIJK & SLIM MEER WETEN?
Gelukkig heeft Yourtripmytrip in Rusland een erg goed contact dat mee kan helpen om ervoor te zorgen dat alles tot in de puntjes geregeld wordt. Of dat nu een gids in St. Petersburg, de plaatsreservering in de hogesnelheidstrein naar Moskou of een bedcabine in de Trans Mantsjoerije Express is, alles kan!  Neem contact op met Yourtripmytrip en bespreek de mogelijkheden. Ik stel graag een mooie reis op maat voor je samen! Allerscherpste prijs, beste service & compleet geregeld.


.