11. MAINE-MARYLAND-MASSACHUSETTS-MICHIGAN-MINNESOTA-MISSISSIPPI-MISSOURO-MONTANA

Van Alabama tot Wyoming. En terug.......

11. Maine-Maryland-Massachusetts-Michigan-Minnesota-Mississippi-Missouri-Montana

Uit eigen ervaring......:

Maine. Lobster galore!

LL Bean. Lobster. Drie hoofdletters 'L' die de staat Maine redelijk beschrijven. LL Bean is een echte 'outdoor' winkel, eigenlijk dé outdoor-winkel van de VS. Zeg maar een soort 'Bever' in het kwadraat. Alles wat je nodig hebt voor het beoefenen van outdoor sports en activiteiten kun je er vinden. 

Dat LL Bean uit Maine komt is natuurlijk geen toeval. Net zo min als het toeval is dat Key Lime Pie uit Key West komt. Maine biedt als staat namelijk zo'n beetje alles wat het leuk maakt om 'outdoorsie' bezig te zijn. Acadia National park is daar een goed en bovenal erg mooi voorbeeld van. Het ligt een eindje 'of the beaten track', maar is zeker de moeite waard.

Dat je daarnaast in Maine ook uitstekend kreeft kunt eten is natuurlijk geen geheim. Het beheer van de vissersgronden waar de kreeften gevangen worden is exemplarisch voor de gehele visserijwereld en het verorberen van een lobster kun je hier echt met een gerust geweten doen. Het kietelen van de smaakpapillen is hier dus geen activiteit die je het gevoel geven een hele of halve crimineel te zijn, zoals we dat bijvoorbeeld bij het eten van ganzelever of gerookte paling wel - zouden moeten....- hebben. Enjoy! 
cimg9453jpg
Vers gevangen kreeft aan boord van kreeftenboot 'Lulu', Bar Harbor, Maine 

Maryland, Maryworld, MaryUniverse.
In Amerika wordt iets al gauw 'land', 'world' of 'universe' genoemd. Start een zaak in hamburgers en noem het 'Burgerland'. Start in meubelen en label je zaak 'FurnitureWorld'. Open een filmstudio en noem het 'Universal'.

Dit al gaat echter niet op voor de enige staat die het woord 'land' in zijn naam heeft, Maryland. Geen streek die wemelt van de Mary's, ook geen gebied waar iedereen van nature en automatisch 'married' is, maar gewoon een staat als 49 andere.  Maar ook weer niet. Het is de dichtstbevolkte staat van de VS en herbergt met Chesapeake Bay de grootste riviermonding van de wereld. En zou Washingtin DC in een staat gelegen hebben - wat het niet ligt - dan was het in Maryland geweest. En oh ja, de naam komt wel van Mary. Van de vrouw van de Engelse King Charles I, Henrietta Maria, om precies te zijn.

Massachusetts
Zijn hier inderdaad zoveel Chusetts dat je van een Massa mag spreken? Op deze vraag zal niemand een antwoord kunnen geven, om te beginnen al omdat niemand weet wat Chusetts zijn....
cimg9527jpg
Exterieur filmlocatie "Cheers', Boston, Massachusetts

De naam is afkomstig uit de taal van de oorspronkelijke bewoners, en zou zo iets betekenen als 'grote heuvel, kleine plaats'.  Waar wij Massachusetts natuurlijk van kennen is veelal van Boston en de zaken die onlosmakelijk met Boston zijn verbonden: Tea Party, Red Socks, Harvard en M.I.T. om er een paar te noemen. Oh ja, en van Cheers natuurlijk!

Michigan. Hier komt je kans om iets te leren vandaag.
De hoofdstad van Michigan? Da's een gemakkelijke Detroit natuurlijk! 

Mooi niet dus. Zoals bij vele Amerikaanse staten is de stad die wij het beste kennen - en die vaak ook het belangrijkst is - NIET de hoofdstad. Dit geldt bijvoorbeeld voor de staten New York (hoofdstad niet New York maar Albany), Florida (hoofdstad niet Miami, Orlando of Tampa, maar Tallahassee) en California (hoofdstad niet Los Angeles, San Francisco of San Diego, maar Sacramento). En dit geldt dus ook voor Michigan; hoofdstad niet Detroit, maar Lansing. Lansing???? Ja, Lansing. 5e stad van de staat qua grootte met ca. 115.000 inwoners. Zo, weer wat geleerd!Minnesota
Ben je één van een tweeling? Of van het sterrebeeld Tweeling? Dan is Minnesota een meer voor de hand liggende bestemming dan je op het eerste gezicht zou denken. De hoofdstad én de grootste stad van deze noordelijk gelegen staat, vormen namelijk tesamen een tweeling. Geen één-eiige, geen twee-eiige, maar een zelfbenoemde. 

Aan weerszijden van de Mississippi liggen namelijk St. Paul, de hoofdstad en Minneapolis, de grootste stad van de staat. In het Amerikaans dus 'Twin Cities' genoemd. Omdat ze apart zijn, maar eigenlijk toch ook wel weer samen. 

Tweelingen van de wereld: op naar St. Paul dus. Of naar Minneapolis, dat kan ook.Mississippi, kip of ei?

Is de staat genoemd naar de rivier, of is de rivier genoemd naar de staat? Daar kunnen we kort over zijn. En krachtig. Het eerste.

De mighty Mississippi, de iconische Amerikaanse rivier stroomt aan de westelijke zijde van de staat van noord naar zuid. Om uiteindelijk een heel eind verder naar het zuiden, in Louisiana, in de Golf van Mexico uit te monden. Toch ligt - en dat is eigenlijk vreemd - het gebied dat we kennen als de Mississippi delta niet in Louisiana,  maar in Mississippi. En deels in Arkansas. Steeds meer wordt de regio rondom Clarksdale benut als één van de dragers van het toerisme in de staat. Clarksdale is dan ook een échte Amerikaanse stad. Of was. Want heden ten dage is het meer een verzameling van de meest armoedige huizen en 'shacks', afgewisseld met wijken en gebouwen zoals je die wel in een stad zou verwachten. Het verval en de armoede hebben in deze regio echter ongenadig hard toegeslagen. Door middel van het toerisme probeert men nu uit het spreekwoordelijke dal te komen. Een leuk voorbeeld hiervan is de plaatselijke accommodatie Shack Up Inn. Een verzameling.....tja, is dit eigenlijk wel te beschrijven? Ik doe toch een poging; een grote, nette schuur vol met oude reclameborden, benzineborden en andere americana, gecombineerd met traditioneel ingerichte 'shacks'. Elke shack is anders en erg authentiek. Comfort in de vorm van stromend water en airconditioning is - uiteraard - gewoon aanwezig. Meer lezen:
Shack Up Inn website.

dag867jpg
Shack Up Inn B&B ('bed & beer'), Clarksdale, Mississippi

Missouri

Info volgt
cimg6933jpg
Highway 44 North, Joplin, Missouri

Montana
Info volgt
cimg7732jpg
Ingang Yellowstone National Park, Gardiner, op degrens van Montana en Wyoming