2. CALIFORNIA-COLORADO-CONNECTICUT


Van Alabama tot Wyoming. En terug.......

2. California-Colorado-Connecticut 

Uit eigen ervaring......:


California: dreaming?

Dat zou je bijna denken als je er bent. Duizenden kilometers westelijk van je eigen bed waan je je hier soms bijna thuis. Zó bekend zijn de beelden die je hier in het echie aanschouwt van TV, film en - tegenwoordig - Netflix. Beverly Hills, Hollywood, Malibu - two and a half man - Beach, Santa Monica en ga zo maar door. Maar ook Marilyn, Hugh, Michael en Dr. Phil. Zo 'gewoon' dat je weet wie ik bedoel zonder de achternaam te noemen. Allen hebben ze hier hun sporen achter gelaten, en dan heb ik het alleen nog maar over L.A. Kun je nagaan...............

Neem ook eens een kijkje in het oude Downtown - de tijd dat je risicoloos kon beweren dat Los Angeles geen hart had ligt ver achter ons -, in de Mexicaanse wijk of rijd door een donut heen. Gewoon. Niet omdat het moet. Maar omdat het kan!Colorado: Aspen, Breckenridge en............Nederland!
Dé skigebieden van Amerika liggen - 'unmistakebly' - in Colorado. Powder snow galore en hét walhalla voor de verwende en minder verwende alpinist. Verwacht hier niet voor een dubbeltje op de eerste rij - van de skilift - te zitten, want die 'flyer goes not up'. Daarop heb je meer kans bij onze 1445 'landgenoten' in het plaatsje Nederland, Colorado. Die benne zuunig. Net als vroeger de bewoners van Mesa Verde trouwens. Water werd zo schaars dat ze hun woningen in het tegenwoordig Mesa Verde National Park genoemde gebied, moesten verlaten. Betekent wel dat de gemiddelde toerist het - nog vrij onbekende - National Park in onbeschadigde staat kan bewonderen. Een aanrader!


cimg7103jpg

Mesa Verde National Park, Cortez, Colorado


'How do you do?' Cambridge-style; Connecticut
Lopend door het on-Amerikaans aandoende New Haven kun je eigenlijk maar één ding denken. Dat je in Engeland bent. In Cambridge om precies te zijn. Of heel misschien Oxford. Maar niets is minder waar. Je bent wel degelijk in het land van Obama. In het land van Trump ook. Al zul je dat hier weinig horen. Zoals de overgrote meerderheid op de overgrote meerderheid van Amerika's universiteiten zullen de meeste jonge dames en heren die hier rond lopen 'gewoon' op Hillary hebben gestemd. Ook al voelden ze waarschijnlijk meer voor Bernie. Ach arme, Bernie. Had Bernie maar....en de rest 'is history'. History die hier onmiskenbaar aanwezig is. Op Yale - want daar zijn we - is met succes gepoogd om de kenmerkende sfeer van de Britse topuniversiteiten na te bootsen. En met succes. Ze hebben een echte Gutenberg bijbel, gebouwen die zo lijken geïmporteerd uit King Street en een eetzaal die lijkt op......inderdaad. Zweinstein!
cimg9655jpg

'the Dining Hall', Yale College, New Haven, Connecticut